Assassinat de Josep Lluís Facerías

Assassinat de Josep Lluís Facerías
30 d'agost de 1957

Missatge d'error

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.
Roger Suso

Josep Lluís Facerías va ser assassinat per la policia, el 30 d’agost del 1957.

L’any 1952, el panorama de la guerrilla llibertària era desolador. Acorralada per les forces de seguretat de l’Estat i sense mitjans organitzatius substancials, les accions eren el fruit d’empreses a càrrec de petits grups armats, com ara Los Maños, Los Anónimos o Talión, o d’individus aïllats com Josep Lluís i Facerias, Marcel·lí Massana, Ramon Vila, àlies «Caracremada», o Quico Sabaté. Ara bé, aquests activistes aviat van deixar de rebre el suport del Movimiento Libertario Español i de la CNT. A partir del 1951, la desautorització de l’acció guerrillera llibertària a Catalunya és explícita, i és la mateixa Frederica Montseny qui anomena «bandoler» Quico Sabaté, que ja havia estat expulsat de l’organització (Téllez Solá, 1994: 32-45).

Marcel·lí Massana, al seu torn, ja havia abandonat la lluita armada decebut per l’aïllament a què la direcció anarcosindicalista els havia condemnat, i perquè estava al corrent del fet que antics camarades seus anaven dient d’ell que «més que un guerriller, era un atracador que s’estava fent milionari» (Clarà, 2005: 121).

El trencament entre Quico Sabaté i Facerias el 1956 va ser la conseqüència de la decisió d’aquest darrer de cercar de nou el recolzament confederal i acceptar l’oferta d’abandonar el país amb destí a un país llatinoamericà, cosa que la seva mort a mans de la policia va impedir en el darrer moment (Téllez Solá, 2004: 44).

Una pel·lícula recent, Caracremada, de Lluís Galtier (2010), apareix en bona mesura centrada en la reacció de desencís i desolació de Ramon Vila davant les ordres que rep de la direcció de la CNT d’abandonar les armes. (Lluites secretes, pàg. 29)

Adjunts: 

Afegeix un nou comentari