La campanya de la "P"

La campanya de la "P"
1959

Missatge d'error

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

"A principis d'any Josep Benet proposa als principals partits i grups de l'oposició clandestina al règim franquista l'organització d'una campanya unitària de protesta contra el règim, plantejada de manera que pogués ser àmpliament seguida pel poble català. Consisteix simplement a fer aparèixer als murs de tot Catalunya la lletra "P", inicial de la paraula "protesta". (Miscel·lània d'homenatge a Josep Benet, pàg 669)

"En Benet feia signar els fulls clandestins a un inexistent Partit Democratacristià de Catalunya que s'havia inventat. Vam iniciar la performance pintant la lletra "P", de "Protesta", damunt d'arbres i partes. després ens vam dedicar al repartiment de fulls volants, que explicaven aquella campanya popular dirigida contra la manca de llibertats. La campanya va començar força bé: s'hi havia d'esmerçar molta dedicació i disposàvem d'un mínim de gent compromesa, però la divergpencia d'interessos i plantejaments dels grups convocants provocà que, de mica en mica, la campanya anés decaint fins a morir. Un dels grups convocants em va citar a una reunió de seguiment de la campanya. Hi vaig comprovar que surava en l'ambient un aire de pesimisme pel fet que la gent del règim, com era lògic, ens convertia les "P" en "R" i en "B". Jo els vaig dir que calia seguir i que, quan hi hagués una gran quantitat i barreja de les tres lletres (PBR), incorporéssim a la campanya, amés de la paraula "Protesta" (P), les paraules "Resistència" (R) i "Boicot" (B)." (Xavier Polo. Todos los catalanes son una mierda: Les grans gestes contra el franquisme. Pàg.160)

 

Afegeix un nou comentari