09/05/2017

BALANÇ DE LA II SETMANA DE L’ANTROPOLOGIA, 24-29 ABRIL 2017

El passat dissabte 29 d’abril es va cloure la II Setmana de l’Antropologia organitzada per l’Institut Català d’Antropologia. Des de l’ICA volem fer arribar la nostra valoració de la setmana, que valorem molt positivament.

La Setmana s’inaugurà dilluns 24 d’abril amb les intervencions d’Araceli Muñoz (en nom de l’ICA), Pep Fornés (director del Museu d’Etnologia de Barcelona – Museu de Cultures del Món) i Verena Stolcke (també en nom de l’ICA). Tots tres ponents cel·lebraren el conveni entre el Museu i l’ICA, i que la Setmana se celebrés enguany també en diferents ciutats i espais, en un intent descentralitzador que permetés assegurar la màxima difusió de la disciplina. Aques any les activitats s’han realitzat a Barcelona: Museu de les Cultures del Món (6 activitats), Museu Etnològic (3 activitats), Institut d’Estudis Catalans (1 activitat), ECOS-Grup Cooperatiu (seu de l’ICA) (2 activitats), Ateneu Independentista i Popular La Torna de Gràcia (1 activitat), Llibreria Altaïr (1 activitat), Centre d’Informació i Assessorament per a Joves (1 activitat). A Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona (2 activitats). A Girona: Llibreria Context (1 activitat). A Lleida: Universitat de Lleida (2 activitats) i a Manresa: Centre Cultural El Casino (1 activitat).

Les activitats han estat molt variades i actuals en termes temàtics, començant amb una jornada inaugural sobre antropologia dels sentits, seguida d’un taller dels sentits organitzat per la Fundació Alícia. Igualment actuals i diversos han estat els temes de la resta de la setmana: la imatge en antropologia, l’antropologia al segle XXI, etnografies fantasmals, intervenció social en l’àmbit local, alimentació i cultura, antropologia i educació en infants i joves sobre persones refugiades, l’animal humà i no humà, economies i configuracions socioculturals alternatives, la mirada etnogràfica en el cinema, antropologia i viatge, indis aïllats, antropologia orientada a projectes i moviments socials, transgènere i sistema de sexe/gènere, monstres i control social a la ciutat contemporània, les mirades sobre el Marroc, la visió dels joves de països àrabs mediterranis i antropologia i pesca.

Els formats han estat també diversos: hem tingut taules rodones, tallers, cafè-conversa, conferències, presentacions de llibre, grups de lectura, presentacions de cinema etnogràfic i tertulies al seu voltant, visites guiades i música. Clogué la setmana un excel.lent concert del grup de fusió oriental Alan Chehab Quartet, amb la col.laboració de Branislav Grbic.

Les persones organitzadores de cada activitat i participants han estat professionals, investigadores, professores d’antropologia, professionals que amb la seva tasca han col·laborat desinteressadament en la difusió de l’antropologia durant la Setmana. Hem comptat amb la col.laboració de ponents convidats d’universitats no catalanes, com Alexandre Surrallés (LAS/CNRS, Paris), Barbara Arisi (UNILA, Brasil), Clara Carvalho (CEI-ISCTE,Universidades de Lisboa), Pino Schirripa (Universitá de la Sapienza) i Luis Fernandes (Universitat d'Oporto). En aquesta edició l’ICA ha col.laborat amb l'ACPA, l’Associació Antropologies, els grups de recerca AHCISP de la UAB, GRECS de la UB, l’Associació ERAPI-Laboratori de Socioantropologia i els grups de treball de l’ICA: Antropologia de la Vida Animal, Antropologia i discapacitat, Ciutadanies, Etnografia dels Espais Públics i Socioantropologia dels móns contemporanis. La Setmana també ha estat possible gràcies al suport de l'Institut Ramon Muntaner, l'Ajuntament de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

Podem considerar que aquesta segona edició de la Setmana de l’Antropologia ha estat un èxit de públic en la major part de les activitats i els debats que n’han sorgit ens permetran plantejar nous reptes de cara a propers anys amb l’objectiu sempre present d’acostar l’antropologia a la societat i de viure-la conjuntament.

FELICITATS I GRÀCIES A TOTHOM QUI HA CONTRIBUIT A FER-LA POSSIBLE!

JUNTA DE L’INSTITUT CATALÀ D’ANTROPOLOGIA