Curs: «Masculino plural: comprendiendo -y transformando- las masculinidades contemporáneas»

Data: 20/09/2017 16:00 al 21/09/2017 16:00

Organitza: Colectivo Al Hanan i Associació ERAPI - Laboratori Cooperatiu de Socioantropologia

Horari: de 16:00 a 20:00 h.

Professorat: Isabel Holgado i Enrique Santamaría.

Lloc: Sala Joan Maragall, del Centre Cívic Pati Llimona, c/ Regomir, núm. 3, Barcelona.

Fitxa del curs i inscripcions: http://bit.ly/2tXbDL0

Places limitades. 

CONTINGUTS (el curs es farà en castellà)

Conjugant les ciències socials i la nostra pròpia experiència professional i personal, en aquest curs us convidem a analitzar i reflexionar junts els importants canvis que estem vivint en relació a les identitats sexuals i els rols familiars, al poder entre gèneres i, específicament, a les maneres en què s'experimenten les masculinitats a l'actualitat. Tot això amb vista a comprendre la multiplicitat i complexitat de les masculinitats contemporànies, i contribuir així a la transformació pacífica de la societat a través de la construcció de vides personals més conscients, responsables i lliures per desenvolupar les seves potencialitats humanes.

Amb aquesta finalitat, el curs tindrà dues sessions: a la primera, a càrrec d'Enrique Santamaría, farem un abordatge de les relacions de dominació en clau de sexe-gènere institucionalitzades per la societat patriarcal, a partir de l'anàlisi que sobre la dominació masculina ens proposa el polèmic treball del sociòleg Pierre Bourdieu. S'analitzaran, entre altres qüestions, el propi fet de la dominació masculina, la violència simbòlica sobre la qual aquesta es constitueix, el paper que juguen les disposicions corporals, les persistències i emergències socials que s'estan produint, així com els costos que la dominació suposa per als qui la pateixen i exerceixen.

A la segona sessió, que anirà a càrrec d'Isabel Holgado, repensarem col·lectivament a partir d'una metodologia intercultural, històrica i transfeminista els artefactes culturals que han conformat les masculinitats i el seu "obligat" vincle amb la violència, la dictadura dels rols familiars i altres eixos d'opressió / emancipació que travessen les relacions de poder entre gèneres. També parlarem d'experiències individuals i col·lectives que qüestionen la masculinitat hegemònica i que són accions pacificadores, de gran transcendència política, per al desarmament de la violència cultural que normalitza el sofriment humà en clau de gènere. Els exemples es vincularan amb les pròpies vivències de les persones participants, posant l'èmfasi en el poder que tenim, cadascuna de les persones, per activar, en la nostra pròpia vida, accions transformadores que construeixin
relacions pacífiques i tinguin la cura de la vida com horitzó ètic.