Jornades d’habitatge: UN ÈXODE INEVITABLE? Gentrificació, pressió turística i bombolla del lloguer

Data: 31/05/2018

Organitza: Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya (GHS)

Anàlisi de les polítiques de sòl i habitatge en temps incerts

De 09.15 a 14.30 hores
Lloc: Barcelona – Espai Francesca Bonnemaison – La Sala
(Carrer Sant Pere més Baix, 7. 08003 – Barcelona)

Inscripcions fins al 16 de maig

Presentació

La crisi encara no la podem donar per morta, però en qualsevol cas assistim a una certa recuperació que, de manera sobtada, ha tornat a posar sobre la taula alguns problemes antics.

En la jornada que convoquem anualment, i que ja té un regust clàssic, creiem oportú reflexionar sobre la capacitat d’influència del mercat immobiliari i altres activitats econòmiques, com a factors d’expulsió i segregació de població dels nostres barris i municipis. Un impacte que actualment coneixem com a gentrificació: el procés de substitució de població d’un barri o área extensa reemplaçada per altres sectors de població amb més recursos. Aquest fenomen, a voltes escapant de l’acció política d’alcaldes i regidors, provoca l’expulsió de residents cap a àrees on l’especulació encara no ha trobat elements suficients per establir-s’hi.

El creixement econòmic sostingudament desequilibrat; l’especulació immobiliària i la conseqüent bombolla en el mercat del lloguer provocada per l’escassetat de l’oferta –pública i privada- en el marc d’una llei d’arrendaments poc ponderada; la pressió dels apartaments turístics; i les transformacions a fi de bé en l’espai públic, provoquen sovint un seguit d’efectes no desitjats i contraris als interessos de la ciutadania. És necessari el debat sobre si les actuacions públiques i privades en els nostres municipis, són sovint un preludi de l’expulsió dels veïns i veïnes que l’han fet possible.

Hi ha alguna recepta per aquest despropòsit? De quina manera s’interrelacionen habitatge i processos de gentrificació? Com es pot garantir la millora de la qualitat de vida dels nostres barris evitant-ne la saturació del mercat de lloguer i l’expulsió de població? Tenim els municipis eines per controlar-ho?

Per reflexionar sobre aquestes qüestions l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona conjuntament amb l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya (GHS) organitzen aquesta Jornada amb representants de les administracions públiques i entitats ciutadanes.

Programa

09.15 Acreditació

09.30 Presentació de la jornada

Josep Ramon Mut, Diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona.

Lluís Hosta, President de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya.

09.45 “Gentrificació i desplaçament: un fenomen global”

Loretta Lees, doctora i professora de geografia humana i investigadora al Departament de Geografia de la Universitat de Leicester (Regne Unit).

10.30 “Mercat de l’habitatge, moviments residencials i segregació socioespacial a Catalunya”

Oriol Nel·lo Colom, doctor en geografia i professor i investigador al Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

11.15 Descans

11.45 Taula rodona I. Factors i àmbits d’actuació

Laura Calbet Elias, urbanista i catedràtica interina al Departament de Planificació urbana i regional de la Universitat Tècnica de Dortmund i investigadora a l’Institut Leibniz d’Investigació Socioespacial de Berlín (Alemanya).

Montserrat Pareja-Eastaway, doctora en economia, professora titular de la Universitat de Barcelona i membre fundador del Grup de Recerca Consolidat CRIT (Creativitat Innovació i Transformació Urbana).

Anna Verges Parisi, arquitecta i membre de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge

Modera David Mongil, Cap de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona

13.00 Taula rodona II. Experiències i actuacions.

Albert Arias Sans, geògraf i Director del Pla Estratègic de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona.

Nydia Tremoleda Pàmias, antropòloga i especialista en rehabilitació

Marc Andreu Morell Tipper, doctor en antropologia social, investigador de la Universitat Illes Balears, membre de l’Observatori de la Gentrificació de Palma Ruth Tramullas Bartra, activista veïnal i membre de la Plataforma Més Barri Menys Pisos Turístics de Girona.

Modera Xavier Valls, de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya

14.30 Clausura de la jornada

 

Arxius relacionats:
Programa.pdf (327Kb)