CINELAB TURISME: Mirades des de l'antropologia

Data: 21/11/2018 al 12/12/2018

Organitza: Institut Català d'Antropologia i VilaMon

En el marc de la 8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 

Dimecres de 18.30 a 20.30h al Museu Etnològic i de Cultures del Món-Montcada,
carrer Montcada 12, Barcelona.

Totes les sessions són d'accés lliure i gratuït.

Consulteu tota la informació del cicle aquí

PRESENTACIÓ:

Fenomen distintiu de la modernitat, el turisme desperta representacions contradictòries: cerca de coneixement i experiència de consum, motor de desenvolupament i indústria extractiva, productor de llocs i d’imaginaris i al mateix temps colonitzador d’espais públics. Indústria i al mateix temps pràctica social, és un fenomen que ens crida a reflexionar, no només pel seu caràcter econòmic, sinó també per la seva connotació social, cultural, política, i mediambiental.
En el marc del Cinelab proposem estimular la reflexió i el debat al voltant de diferents aspectes i modalitats del fenomen turístic a través del visionat de pel·lícules i documentals temàtics. El medi visual ens permetrà viatjar sense moure’ns i portar a la realitat algunes situacions turístiques en contextos diversos, propers i llunyans al mateix temps. Es tracta de pel·lícules que tracten el tema del viatge turístic sota perspectives diverses, i interroguen sobre la representació de l’altre, i també d’un mateix com un altre: problemàtiques comunes al cinema, al turisme i a l’antropologia.
Cada sessió configura un bloc temàtic, amb una durada de 2 hores i un format interactiu: presentació de la pel·lícula, visionat i debat. La selecció de pel·lícules es basa en la llista de títols recopilada per l’Anthropology of Tourism Interest Group (ATIG).

PROGRAMACIÓ:

24/10 - Turismes contemporanis: representacions, encontres i conflictes
A càrrec de Fabiola Mancinelli, antropòloga, directora del CINELAB
FRAMING THE OTHER ILJA KOK, WILLEM TIMMERS | 25 MIN. | 2011 | VOS

Framing the Other retrata la complexa relació entre el turisme i les comunitats indígenes en revelar els pensaments íntims i intrigants d’una dona Mursi del sud d’Etiòpia i els d’una turista holandesa, mentre es preparen per a trobar-se. Aquesta pel·lícula, humorística i esgarrifosa alhora, mostra l’impacte destructiu que té el turisme a les comunitats tradicionals.

31/10 - Turisme: viatge sagrat
COMMON ROADS: PILGRIMAGE & BACKPACKING IN THE 21ST CENTURY Tommi Mendel | 95 MIN. | 2013 | VOSE
Presenta: Elizabet Pertegas, antropòloga
L’etiqueta de “peregrí” s’associa gairebé sempre amb els feligresos que viatgen per motius religiosos, mentre que els joves viatgers de motxilla es perceben com a aventurers hedonistes. Per qüestionar aquests estereotips, l’antropòleg i director Tommi Mendel segueix a una jove dona recorrent el camí de Sant Jaume a través de França i Espanya i una altra al llarg d’una ruta motxillera a Tailàndia, Cambodja i Laos. Documentant les seves experiències i trobades al llarg de tres anys, aquesta pel·lícula revela aspectes paral·lels intrigants entre dues formes a primera vista molt diferents de viatjar.

07/11 - L’efecte Lonely Planet
GRINGO TRAILS Pegi Vails | 80 min. | 2013 | VOSE
Presenta: Jordi Canal-Soler, escriptor i fotògraf de viatges
Estan els turistes destruint el món o l’estan salvant? Quin és exactament l’impacte que tenen viatges a punts remots del planeta? Aquest documental intenta contestar aquestes preguntes urgents sobre una de les indústries més poderoses del planeta: el turisme. Amb imatges espectaculars de Bolívia, Tailàndia, Mali i Bhutan, la pel·lícula ens mostra els molt “caminos gringos”, rutes de viatgers per Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia. La pel·lícula explora la complexa relació que existeix entre cultures que es troben les unes amb les altres, però que són interdependents. La pel·lícula Gringo Trails mostra els impactes no intencionats del turisme sobre l’economia i el medi ambient, utilitzant contes de viatgers i d’habitants locals sobre un període de 30 anys.

21/11 - Turisme i ciutats: una difícil convivència?
WELCOME, GOODBYE Nana Rebhan | 93 min. | 2014 | VOSE
Presenta: Sergi Yanes, antropòleg
Welcome, Goodbye és una pel·lícula documental independent sobre el turisme a Berlín, un tema candent en aquest moment. El senat vol despertar desesperadament el turisme per reforçar l’olla de diners de la ciutat. Els crítics temen la pèrdua dels espais lliures de targetes telefòniques de Berlín i culpen a la indústria turística per una gentrificació desenfrenada. Welcome, Goodbye parla amb gent de tots els punts del debat, per descobrir les contradiccions i descobrir què passa amb el turisme a Berlín.

28/11 - Sol, sorra i sexe
COWBOYS IN PARADISE Amit Virmani | 82 MIN. | 2009 | VOS
Presenta: Fabiola Mancinelli, antropòloga, directora del CINELAB
Cada any, milers de dones viatgen a Bali per buscar el paradís. I moltes el troben en els braços dels vaquers Kuta, els ambaixadors de la pell torrada que han convertit l’illa en una de les destinacions principals pel turisme sexual.

05/12 - El turisme de la realitat
NOSOTROS, LOS DE ALLÁ Charlotta Copcutt, Anna Weitz, Anna Klara Åhrén | 46 min. | 2005 | VOSE
Presenta: Fabiola Mancinelli, antropòloga, directora del CINELAB
Destinació Potosí (Bolívia). A les mines de plata d’una de les regions més pobres d’Amèrica Llatina, les condicions de treball del temps colonial constitueixen la principal atracció turística del territori. El documental segueix un grup de turistes que amb les seves guies Lonely Planet vénen a contemplar a persones treballadores en les seves vides quotidianes. Nosotros, los de allá és un documental que explora diferents aspectes del turisme i igualment presenta els principis d’una societat globalitzada: uns viatgen, els altres treballen.

12/12 - El turisme de la mort
AUSTERLITZ Sergei Loznitsa | 94 min. | 2016 | VO
Presenta: Elsa Soro, semiòloga
Hi ha llocs a Europa que romanen com a records dolorosos del passat. El títol de la pel·lícula fa referència a la novel·la homònima de W. G. Sebald, dedicada a la memòria de l’Holocaust. Rodada en els antics camps de concentració nazis, Austerlitz és una observació de les hordes de turistes que cada any visiten aquests llocs commemoratius. Per què van allí? Què estan buscant?

EN EL MARC DE:

AMB EL SUPORT DE:

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Ajuntament de Barcelona

Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura

Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya

Espiello. Festival Internacional de Documental Etnográfico de Sobrarbe

 

cinelab-principal-FB-1200x1200.png

Arxius relacionats:
cinelab-diptico-digital_def.pdf (542Kb)