Trencadís literari. Una mirada antropològica a través de la literatura

Data: 28/02/2019 al 11/04/2019 19:00

Organitza: Museu Etnològic i de Cultures del Món

Vine a gaudir de la quarta edició d’un cicle de xerrades al voltant de diferents obres literàries de guions cinematogràfics. 

Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món
Seu Montcada, carrer Montcada 12, Barcelona

Activitat gratuïta

Propera sessió: 

DIJOUS 4 D'ABRIL

FIlm: Born

 

Centenars d’escriptors de novel·les i de guions cinematogràfics han trobat en Barcelona un escenari per a les seves trames. Sovint, la mateixa ciutat s’ha convertit en un personatge més que amara tota la història i que esdevé, finalment, protagonista d’una ficció.

En el Trencadís Literari 2019, els guionistes David Victori, Marc Pastor, Ventura Pons, Claudio Zulian i Carles Benpar conversaran durant seixanta minuts amb Manuel Delgado i analitzaran les mirades antropològiques ocultes en el llenguatge cinematogràfic.

Les tertúlies es recolzaran amb visionat d’una seleció d’escenes de les pel·lícules.

PROGRAMA:

Dijous, 28 de febrer

Film: Segon origen

Una noia de vint anys i un noi de deu són els únics supervivents d'un desastre indeterminat que acaba amb la vida humana al planeta. Ells, per tant, no només hauran de sobreviure pels seus propis mitjans a partir d'aquell moment sinó que, a més, esdevindran els encarregats de reconstruir la civilització i tornar a poblar la Terra. Bigas Luna va començar a treballar en aquest film però, després de morir l'any 2013, el va continuar Carles Porta.

Convidat:

David Victori és un escriptor i director de Manresa. Va treballar com a assistent de direcció de diversos cineastes, entre els quals Bigas Luna. Després de guanyar el concurs YouTube's Film Festival organitzat per Ridley Scott i Michael Fassbender, va poder rodar el curt Zero, que es va estrenar el 2015. Aquell mateix any, va coescriure el guió del film de Carles Porta Segon origen.

Dijous, 7 de març

Film: L’any de la plaga
Carlos Martín Ferrera va dirigir el 2018 aquest film, sobre un jove que trenca amb la seva xicota. Incapaç d'oblidar-la, un dia rep una trucada de la noia, que li demana ajuda perquè troba que la gent que l'envolta s'està comportant d'una manera estranya...

Aquesta pel·lícula, va ser visionada per primer cop al festival de Sitges 2018 i s’ha projectat ja dos festivals més, quedant pendent el Brussels International Festival of Fantastic Film, al mes d’abril d’enguany. A la gran pantalla està previst que s’estreni al llarg d’aquest any, tot i que encara no hi ha data. Com a primícia el Trencadís passarà algunes escenes de la pel·lícula abans de l’estrena al cicle.

Convidat:

Marc Pastor és un autor de novel·la negra i criminòleg que combina la feina a la secció científica del cos dels Mossos d'Esquadra amb l'escriptura de tema policíac. Les seves novel·les, entre els quals La mala dona, basat en el personatge d'Enriqueta Martí "la vampira del Raval", han estat traduïdes a llengües que van de l'anglès al polonès o el coreà.

Dijous, 21 de març

FIlm: El perquè de tot plegat
Un collage cinematogràfic format per quinze històries que ens parlen sobre la naturalesa humana. Es basen en relats del llibre homònim de l'escriptor català Quim Monzó.

Convidat:

Ventura Pons és un dels cineastes més reconeguts i prolífics de l'escena cinematogràfica catalana, tot i que va començar la seva carrera com a director teatral, una tasca que ha reprès darrerament. Ha signat films que van d'Ocaña, retrat intermitent a El Gran Gato, passant per moltíssimes adaptacions d'obres literàries i teatrals com Carícies, Morir (o no) o Barcelona (un mapa) entre d'altres.

Dijous, 4 d'abril

FIlm: Born

L'any 2014, coincidint amb les celebracions del Tricentenari dels fets del 1714, un film recuperava amb el màxim de detall l'ambient i les vivències dels barcelonins i barcelonines d'aquell temps. Es basa en les històries de tres personatges que van existir realment.

Convidat:

Claudio Zulian és un director de cinema nascut a Itàlia que treballa entre França i Espanya i que coneix perfectament la nostra ciutat, sobre la que ha muntat exposicions, ha escrit llibres de relats i ha fet instal·lacions fotogràfiques i de vídeo, sovint centrats en els col·lectius marginals i desafavorits. L'any 2014 va rebre l'encàrrec de dirigir Born.

Dijous, 11 d'abril

Film: De mica en mica s’omple la pica
Una novel·la d'intriga de l'escriptor Jaume Fuster va donar origen a aquest film, sobre un home a qui ofereixen una bona quantitat de diners per fer de representant viatjant per Europa. De seguida, però, s'adona que es tracta d'un negoci brut.

Convidat:

Carles Benpar és guionista, productor i director de cinema que ha signat films a partir d'històries pròpies com Capitán Escalaborns o Escapada final, i d'altres que adaptaven obres literàries, com De mica en mica s'omple la pica o La veritat oculta (sobre contes de Pere Calders). Va guanyar dos premis Goya el 2006 i el 2007 pels films documentals Cineastes contra magnats i Cineastes en acció.

+ info: https://www.barcelona.cat/museu-etnologic-culturesmon/montjuic/ca/trencadis-2019

trencadis.png

Arxius relacionats:
Trencadis_Diptic_2019.pdf (727Kb)