19/11/2008

Exposició: “Guinea Equatorial al segle XXI. Una aproximació etnogràfica”

De l'1 de febrer al 31 de març de 2009
Museu Etnològic de Barcelona

Aquesta exposició organitzada per CEIBA té com a objectiu oferir-nos una aproximació a la Guinea Equatorial contemporània des d’una perspectiva etnogràfica.

La mostra consta d’un seguit de fotografies de l’artista holandès Machyta Oko Giebels, realitzades a l’illa de Bioko i al continent durant l’any 2007. Els seus materials ens mostren de quina manera viuen els equatoguineans, les seves inquietuds, les seves interioritats, la seva privacitat.
La història recent de Guinea Equatorial ha vingut marcada per la fi de la colonització espanyola el 1968 i pels dos règims polítics que s’han desenvolupat al país des de llavors i fins a l’actualitat (liderats el primer per Macias i el segon per Obiang). El petroli trobat a començaments dels anys noranta marca un punt d’inflexió en l’economia guineana, donat que aquesta riquesa situa Guinea entre un dels països potencialment més pròspers del continent. Malgrat això, la precarietat quotidiana de molts equatoguineans encara s’aprecia en el seu entorn i en els seus mitjans de subsistència; i en part s’esmorteeix gràcies a les remeses enviades per aquells familiars que un dia van decidir emigrar.

L’artista holandès Machyta Oko Giebels combina temes socials i tècniques innovadores. Fill de mare holandesa i de pare equatoguineà, crea obres d’arte polifacètiques sobre temes socials, sobre les seves experiències i les seves emocions, que ultrapassen el context holandès. La seva obra, a la qual aplica diverses tècniques simultàniament, inclou collages, fotografies, instal·lacions de llum, escultures i pintures.

Al juliol de 2007 Machyta realitzà per primera vegada un viatge al país del seu pare ja mort. Durant la recerca de la seva família va descobrir les parts que li mancaven per complementar la seva pròpia biografia, la de dos continents, Europa i Àfrica, i la de dos països en particular: Holanda i Guinea Equatorial. A l’exposició Machyta relata el seu viatge a Guinea mitjançant fotografies i retrats realitzats a l’illa de Bioko i al continent. Els habitants no es distancien, sinó que desvelen les seves inquietuds i la seva privacitat. Machyta mostra d’una manera intimista com els individus donen forma a llur pròpia identitat. És per aquesta raó que les seves obres d’art, que aspiren a conèixer i comprendre la identidad africana i equatoguineana, expressen al mateix temps empatia, compassió i tendresa.

Horari exposició:
Dimarts i dijous: de 10.00h. a 19.00h.
Dimecres, Divendres, Dissabtes, Diumenges: de 10.00h. a 14.00h.

Lloc: Museu Etnològic de Barcelona
Passeig de Santa Madrona s/n
Parc de Montjuïc

Arxius relacionats:
Exposició Guinea Equatorial.pdf (116Kb)