15/05/2009

Mostra de Documentals: Pobles indígenes amenaçats pel petroli


Dijous 21 de maig de 2009 a les 12.00 h
Organitza: Lliga dels Drets dels Pobles i Campanya Pobles Indígenes i Petroli (Repsol Mata)
Amb el suport de: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Fundació Autònoma Solidària

Campanya “Indígenes, quan la terra camina... i els seus drets es trepitgen”

Programa:

¿A caso comemos plata?
Perú, 2007, 27 min. de Leonardo Tapullima
Realització: Sachavideistas
Producció Pratec i Waman Wasi

Tentayapi, el pueblo intacto
Bolívia, 2008, 16 min. de Marc Gavaldà
Realització: Guarapitofilms
Producció: Creu Roja Suïssa-Bolívia

Lloc: A la Sala de Graus II – Edifici C – Facultat de Ciències (UAB)
Campus de Bellaterra

Entrada lliure i gratuïta.

Presentació

 “A la Terra hi ha tot el que cal per satisfer les necessitats humanes, però no el que cal per satisfer-ne la cobdícia i l’avarícia” (Gandhi).

Els rics del món consumeixen tant que les fronteres d’extracció de mercaderies o matèries primeres estan arribant als últims confins, en aquest cas, selva endins de l’Amazònia. Les economies riques mai han estat tan dependents de les importacions com ara. El consum de les societats riques, doncs, no es podria sostenir sense aconseguir a preus barats els recursos naturals dels proveïdors de matèries primeres.

“El petroli és un dels recursos que se situen com a element clau en la supervivència del capitalisme ja que, juntament amb el carbó i el gas natural, representen la font d’energia de les societats occidentals. Els hidrocarburs, i en especial el petroli, són uns recursos fàcils d’extreure, transportar i utilitzar, molt eficients, amb una energia bastant concentrada i emmagatzemable de forma senzilla. Per totes aquestes raons ha sostingut el pilar fonamental del desenvolupament econòmic capitalista global, el creixement continu. Hi ha una dada que mostra aquesta lògica: en els últims 50 anys, la demanda mundial de petroli s’ha multiplicat per set.” (OMAL)

El cas de les activitats extractives és especialment flagrant als països amazònics ja que el desenvolupament d’aquests projectes produeix principalment tres conseqüències: utilització de grans quantitats de terrenys, utilització de gran quantitat d’aigua pura i utilització de substàncies tòxiques. Les tres acaben deixant la zona, moltes vegades de gran biodiversitat, en un estat lamentable, i obliga les comunitats que hi vivien a buscar una altra zona per seguir subsistint.

Amb els dos documentals que presentem volem mostrar els efectes que estan tenint les extraccions de recursos naturals en territoris indígenes i com aquests pobles de mica en mica s’estan organitzant per fer front a les ingerències extractivistes.

Lliga dels Drets dels Pobles