20/05/2009

Novetat editorial


TORRALCO RICO, José. Vides secretes. Memòries d’un militant clandestí. Manresa : Centre d’Estudis del Bages, 2009, 190 p.

L'edició del llibre ha estat a cura de Jofre Padullés, membre del Grup de Treball Etnografia dels Espais Públics de l’Institut Català d’Antropologia i del Centre d’Estudis del Bages.

Aquest llibre s’inicia en el breu període de la Segona República, en un petit poblet de la serra de Còrdova. Després d’introduir-nos en els difícils anys de la guerra i la postguerra, José Torralbo ens relata el seu procés d’incorporació a una societat secreta –les organitzacions antifranquistes ho eren durant la dictadura.
Des de Madrid, passant per la presó de Burgos, i acabant a Sallent, José Torralbo ens fa memòria, ens recorda una memòria popular de la resistència antifranquista, que és la d’una geografia secreta, feta de trobades ocultes en llocs concertats d’amagat, punts de trobada comunicats a cau d’orella o mitjançant codis secrets.
La dictadura s’executava des del secret concentrat d’un poder despòtic, però, arran de terra, uns desconeguts desobeïen i conspiraven contra seu. Ho feien responent a una mateixa lògica: la del silenci, la d’actuar a i des de l’ombra.

Més informació: http://www.cebages.org/publicacions/memories/memories.html