25/05/2009

"Perdidos en la tribu": la cuatro perd els papers

L'Institut Català d'Antropologia s'afegeix a la denúncia de La Fundación CEAR- Habitáfrica  del  programa de la cadena televisiva Cuatro "Perdidos en la Tribu" i que fem  extensiva als altres grups representats, els himba i els habitants de les illes Mentawai.

Aquest "reality show" mostra una total manca de respecte per aquestes comunitats, ja que no s'ha dubtat a  utilitzar els estereotips inferioritzadors més barroers, procedents d'una representació colonialista que de cap manera contribueix a establir una comprensió intercultural, sinó que promou i justifica una visió d'aquests pobles com a "primitius", "exòtics" i "allunyats" de la "civilització occidental" percebuda en qualitat del model paradigmàtic de "progrés", la qual és representada per les famílies espanyoles concursants i la seva audiència. Aquesta polarització esterotipada només fa que afavorir el racisme amb l'excusa de la diversió i l'entreteniment.

Es tracta d'un "reality show" basat en una escenificació que tergiversa, exagera i descontextualitza les formes de vida d'aquests pobles i els processos socials que les expliquen, presentant-hi com a veritat documental, en definitiva, una recreació artificial i fictícia de la seva existència, que oculta la seva realitat social, política, econòmica i cultural actual i les seves històries. Així, se'n dóna una imatge atemporal que invisibilitza els processos de colonització i globalització, que ha implicat en tants indrets del planeta la reducció dràstica d'aquestes col·lectivitats i en el millor dels casos, el seu confinament a "reserves" per a turistes.

La cadena de televisió Cuatro, com també  Eyeworks, els productors responsables del projecte, tenen el deure moral d'informar-se i assessorar-se des d'una perspectiva antropològica sobre la diversitat social dels grups humans abans de manipular-ne la representació audiovisual i fer passar per autèntic –amb un pressuposat valor documental i antropològic– allò que només és una recreació simplificadora sotmesa a un muntatge televisiu esbiaixador, en què es fa participar de la farsa els nadius com a actors no professionals i s'indueix a fer creure a l'audiència en la veracitat de les imatges i del que s'hi representa.

Per aquestes raons demanem la suspensió immediata de l'emissió del programa.

Links relacionats

http://fundacioncear.org/detalle_noticia.php?ID_NOTICIA=53) ">(http://fundacioncear.org/detalle_noticia.php?ID_NOTICIA=53)