28/09/2009

Docúpolis 09. IX Festival Internacional Documental de Barcelona


Dates: 29/30 setembre / 1, 2, 3 i 4 d' octubre de 2009. CCCB
Organitza: Associació Docúpolis

 

UN MÓN DE FICCIÓ

El món del documental és dels pocs oasis de la realitat que existeixen, la paradoxa radica en el resultat del que veiem en els documentals i en contrast amb la realitat que ens envolta. Pocs moments de lucidesa i sobretot de contacte real semblen recordar-nos la fràgil línia del que és la ficció o la realitat.

Vivim en un món de ficció, d’incredulitat i de realitats inventades cada dia, inclús el documental només existeix en el moment que es realitza, després d’això, només és una interpretació del seu autor, de la seva cultura i de la seva experiència.
En aquests nou anys d’existència del festival, la nostra pròpia realitat, viscuda a través de les finestres que s’obren de bat a bat i les que es tanquen, ens han sorprès, i en alguns casos, ens han obligat a mantenir la forma per seguir descobrint nous camins per on transitar. Vivim en un món en el que no som capaços de veure les estrelles, però si la seva imatge ampliada i representativa; el món com una reducció de la nostra pròpia realitat interactiva.
Docúpolis, un esdeveniment de no-ficció que ens parla de realitats imperfectes però valentes, plenes d’humanitat i noblesa, personatges honestos i autèntics, temes rellevants per la seva crueltat, naturalitat o brillant senzillesa, realitzadors novells amb potencial i intuïció, amb la lucidesa i direcció cap a on i com es condueix la creació del documental actual. Documentals que recorren el seu propi camí i s’estacionen per uns dies al nostre festival, obres premiades, treballs inèdits i encontres entre professionals i un públic expectant.
Amb tot, el documental requereix un encontre amb ell mateix per els seus replantejaments futurs, i aquest moment es el més propici per a que això succeeixi, ja que més que un festival, Docúpolis representa l’espai on trencar els motlles que es construeixen cada dia a l’inconscient de la nostra societat.

Hugo Salinas
Director

Més informació: http://www.docupolis.org/